Meer over jurylid Ivan Vierbergen

 Ivan Vierbergen

Ivan Vierbergen

Ivan Vierbergen over zijn rol als jurylid Hart & Ziel prijsvraag

In mijn praktijk als accountant adviseur ben ik dag-in dag-uit bezig met ondernemers en ondernemen. Ondernemen doet iedereen op een eigen manier en dat maakt het zo leuk en zo complex tegelijk. Er wordt mij wel eens gevraagd wat de gouden formule voor succesvol ondernemen is. Dat antwoord moet ik helaas schuldig blijven. Maar succesvolle ondernemers delen vaak wel gemeenschappelijke elementen. In mijn optiek zijn deze elementen met name het tonen van lef, het hebben van gezond verstand, koersvast zijn, optimistische inslag, betrokken bij de omgeving en een creatieve inslag. Dit zijn stuk voor stuk softere elementen die zich niet laten identificeren in cijfers. Cijfers zijn slechts een resultante van ondernemen of een verbeelding van de kwaliteit van de ondernemer. Bij het beoordelen van een businessplan is het het meest belangrijk om aandacht te besteden aan de ondernemer, diens drijfveren en motivatie. De cijfers komen daarna, maar zijn uiteraard onontbeerlijk.

Het geeft energie en voldoening als je met een ondernemer een businessplan kunt optimaliseren en dan vervolgens samen de beslissing kunt nemen of het financieel haalbaar is, zonder de realiteitszin uit het oog te verliezen. Coachen, bijsturen en samen successen vieren, daar gaat het om.