Verleden

Als de muren van ons stadsklooster konden spreken, zouden hun verhalen u meenemen naar lang vervlogen tijden. De eerste stenen van het klooster werden ruim 500 jaar geleden gelegd en sindsdien heeft het pand vele functies gediend. Momenteel voegen de huidige pandbewaarders een nieuw hoofdstuk toe aan de rijke geschiedenis van dit Rijksmonument.

Wij nemen u kort mee in een paar reeds geschreven hoofdstukken van de Mariënhof. De geschiedenis van de Mariënhof begint wanneer de Celzusteren in 1479 een klein klooster bouwen. Niet veel jaren later delen de zusters dit klooster met een groep Augustijner monniken, die na het sterven van de laatste Celzuster het klooster overnamen.
Omstreeks 1600 kreeg de Mariënhof een nieuwe functie toe bediend, namelijk een Burgerweeshuis. Dit was het klooster voor een hele lange periode in haar geschiedenis, ruim 300 jaar. Bijzonder is dat het Burgerweeshuis als stichting tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat.

Begin jaren ’90 vestigde Jon Sistermans twee restaurants in de Mariënhof, die niet lang daarna beiden een Michelin-ster kregen. En dat was uniek… twee sterrenzaken onder één dak.

De Mariënhof heeft dus altijd een verzorgende rol gehad en heeft mensen eeuwenlang samengebracht. Deze verzorgende en verbindende rol vervult ze vandaag de dag nog steeds en het is een belangrijk aspect van onze bedrijfsvoering.

Heden

Sinds 1 juni 2014 zijn Pieter Aalbers en Adriaan Derksen pandbewaarders van het stadsklooster. De vrienden zijn trots om een nieuw hoofdstuk aan haar rijke geschiedenis toe te mogen voegen.

Met hart en ziel wordt de Mariënhof nu gebruikt als een bijzondere evenementenlocatie waarin alle soorten ontmoetingen kunnen plaatsvinden. Vanuit de visie de Mariënhof weer terug te geven aan de stad, zijn er ook twee horecazaken gehuisd in het pand. Wijnbar Zuster Margaux en BUUF in de Serre maken dat u op elk moment van de dag kunt genieten van de Mariënhof.

Toekomst

2017 was voor ons een memorabel jaar, omdat we toen de handtekening zetten onder het koopcontract van de Mariënhof. In de afgelopen jaren hebben we het pand duurzaam gerestaureerd en bestendig gemaakt voor de komende tientallen jaren. Altijd met respect voor onze ‘dame’ en met oog op de toekomst. Weten wat we de afgelopen jaren hebben gedaan aan innovatie & ontwikkelingen? Lees dan meer.