Exposities in de mariënhof

De Mariënhof wordt het hele jaar door verrijkt met kunst. Gedurende het jaar zijn er wisselende exposities en valt er telkens iets nieuws te bezichtigen. Deze samenwerking met verschillende kunstenaars zorgt voor beweging en vernieuwing in ons klooster. We geven de kunstenaars de kans hun werk te laten zien en delen ons werk met anderen. Precies wat we zo belangrijk vinden! Naast de wisselende exposities vindt u in het pand de teenslipperkunst van Ocean Sole.

Special Artists meet Mondriaan

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort werd geboren.
Amersfoort eert de schilder met een programma waarin de vernieuwingsdrang en verbeeldingskracht van de kunstenaar centraal staan. Onder de titel Feest van Verbeelding zijn diverse organisaties uitgenodigd om mee te werken aan een innovatief, inspirerend en inclusief Mondriaanprogramma.

Eén van de organisaties die hierop is ingegaan, is Special Arts. Deze stichting bevordert dat mensen met een handicap kunst kunnen beoefenen en hun talenten ontwikkelen. Deelnemers van Special Arts hebben zich laten inspireren door acht schilderijen van Mondriaan, die in deze expositie te zien zijn als reproductie. De deelnemers gingen aan de slag met verf, maar ook met potlood, naald en draad en keramiek. Het resultaat is een verrassende en tot de verbeelding sprekende expositie.

De tentoonstelling kwam tot stand i.s.m. De Mariënhof en het Mondriaanhuis en met steun van de gemeente Amersfoort en de Provincie Utrecht.

Special arts meets Mondriaan
Links: Piet Mondriaan | Rechts: Patrick Wemekamp 
Ocean Sole

De kleurrijke dierenbeelden van Ocean Sole zijn in ons pand te bewonderen. Deze milieuvriendelijke kunstwerken bestaan volledig uit teenslippers, afkomstig uit de ‘Plastic Soep’ in de Oceaan. Van levensgrote giraf tot schildpad…de meest bijzondere dieren verrijken onze gangen, tuinen en ruimtes. Deze bijzondere kunstwerken zijn niet alleen te zien, maar ook te koop.

De ‘Plastic Soep’ is een eiland van ronddrijvend plastic in de oceaan met een omvang van 34 keer de grootte van Nederland. Ocean Sole verzamelt en verwerkt jaarlijks zo’n 400.000 teenslippers tot kunstwerken. De werken vertellen op een leuke manier een belangrijke boodschap over het belang van de bescherming van het zeemilieu. Daarnaast creëert Ocean Sole werkgelegenheid. In Nairobi alleen al heeft de organisatie ongeveer 100 mensen werk gebracht. Lees alles over Ocean Sole.