ode aan alle stille krachten

In deze blog een ode aan onze toppers die iedere dag weer keihard werken om alle gasten tevreden te stellen. Voor dag en dauw openen ze de deuren, met een glimlach gaan ze alle uitdagingen aan en, hoe druk het ook is, ze laten hun hoofd nooit hangen. Ook al zeggen sommigen dat ik het woord teveel gebruik; het woord TROTS is hier zeker op zijn plaats.

Adriaan en ik worden, als pandbewaarders, geregeld op de foto’s gezet voor interviews en presentaties. Natuurlijk zijn we blij met al die aandacht voor onze bedrijven. Maar om zo vaak zelf in de spotlights te staan, voelt soms wat ongemakkelijk. Zie ik mezelf weer op die deurmat vallen.

Mensen die het hoofd boven het maaiveld uitsteken, die vallen op. Logisch. Vaak worden mensen in het zonnetje gezet die een prijs winnen, of een afdeling runnen. En begrijp me niet verkeerd; die waardering verdienen ze ook. Toch zijn het vaak de ‘onzichtbare’ en stille krachten die het fundament vormen van een succesvolle organisatie. Zij zorgen ervoor dat alles op rolletjes loopt en anderen kunnen scoren. Op papier realiseren we dat ons.

Iedereen deelt bij ons in de winst, we maken daarin geen onderscheid in functie. Bij de verdeling van de eventuele overwinst wordt uitgegaan van het aantal gewerkte uren. De schoonmaker is net zo belangrijk als de topverkoper. Toch is het goed daar wat vaker bij stil te staan. Door die waardering ook uit te spreken. Zodat de onzichtbare medewerkers zichtbaarder worden voor iedereen. Dus het zal zeker aan bod komen tijdens de uitreiking van onze trofee voor ‘medewerker van het jaar’.

De drukke feestmaanden komen er weer aan, veel druk op de ketel dus. Ik heb me voorgenomen een paar diensten mee te lopen met de stille krachten. Want ik ben ervan overtuigd dat ze me nog veel te leren hebben.

Tips:

  • Loop eens (onverwachts) heel vroeg of juist erg laat je bedrijf binnen en ga gesprekken aan met de collega’s die dan werken.
  • Laat iedereen minimaal twee dagen per jaar van baan ‘wisselen’ met een collega. Zorgt voor impact op vele vlakken.
  • Betrek de stille krachten bewust bij de invulling van de personeelsdag en de interne nieuwsbrieven.