Waarom moeilijk doen als het samen kan

Ik was woest toen er een poster van Loesje geplakt werd op het monumentale hek van het Muntgebouw. Totdat ik de tekst las. Die toverde een glimlach op mijn gezicht.
‘Waarom moeilijk doen als het samen kan’, stond er op de poster. Precies dat waar we naar streven met onze locaties.

Goede buren

De monumentale panden die we huren beschikken vaak over zoveel m² dat een gedeelte niet benut wordt. Of de ruimtes worden geleidelijk aan steeds meer gebruikt als opslag en magazijn.
Zonde! Veel van die ruimtes hebben we onder handen genomen en dit jaar zijn we op zoek gegaan naar goede huurders voor de vrijgekomen vierkante meters.
Het past binnen onze filosofie van ‘locaties teruggeven aan de stad’ en onderschrijft de geuzennaam ‘pandbewaarder’, zoals Adriaan en ik onszelf noemen. Want het pand is niet enkel van ons alleen.
Dat samenwerken en samenwonen begon vijf jaar geleden met de Hart & Ziel prijsvraag. Buuf in de Serre kwam als winnaar uit de bus en de dames zijn sinds die tijd onze buren en huurders. De afgelopen jaren hebben we het nodige geleerd. Vooral dat als je op hetzelfde zielsniveau zit, je alle uitdagingen kunt overwinnen en dus perfecte buren kunt zijn.

Inschikken en aanpassen

Maar elkaar echt goed leren kennen; dat kost tijd. En dat geldt dus ook voor onze nieuwe huurders.
Ineens ga je samenwonen en gaan anderen gebruik maken van de faciliteiten die je voorheen voor jezelf had. Iedereen heeft een eigen mening, is gewend om zich op een bepaalde manier te gedragen. Net als thuis dus. En dat is best even wennen.
Je moet inschikken en aanpassen, rekening houden met elkaar.
Toch levert het ons veel op, en dan niet eens in financiële zin. Onze nieuwe huisgenoten laten ons namelijk anders kijken naar onze parels. Ze zijn kritisch en recht door zee over de uitstraling, de toegankelijkheid en nog veel meer. En zoals dat gaat bij samenwonen leren we ook hun vrienden en families kennen – hun klanten – en dat verruimt onze blik op de wereld en de markt.
Hoewel we onze entrees niet met elkaar delen, een beetje privacy als je net gaat samenwonen is wel zo prettig.

Samen groeien

Met elkaar gaan we onze parels verder ontsluiten en teruggeven aan de stad. Samen kunnen we verder groeien. Met ons als pandbewaarders aan het roer. Onze visie en cultuur bewaken, dat hoort er ook bij. Want samenwonen is leuk en nuttig, maar wel als je jezelf mag blijven.
Dus zal ik soms toch een beetje moeilijk doen als het samen kan.