“We need to remember across generations that there is as much to learn as there is to teach”

In mijn dagelijks zijn wil ik nogal eens de omgeving naar mijn hand zetten en ik reageer vaak vanuit emotie en onderbuik. Ik weet als geen ander dat het daardoor niet altijd even soepel en geplaveid gaat bij het opvoeden of het leiden van een bedrijf. Maar, het brengt ook heel veel beweging en dynamiek. En omdat het altijd oprecht is, ook begrip en inzicht.

Mijn compagnon Adriaan zegt weleens: “Je hebt de wereld, en je hebt planeet Piet.” Ik begrijp zijn scherpe toon maar weet ook dat hij het liefdevol bedoelt. Waarom deze openheid? Omdat ik een confronterend gesprek had met een jongere collega en ik me afvraag waarom ik reageerde zoals ik reageerde. Zat ik op planeet Piet, is het de generatiekloof of is er iets anders aan de hand?

Generatiekloof?
Vanochtend had ik een overleg met een collega en we moesten erg lachen toen we ons realiseerden dat zij nog niet eens geboren was toen ik ging studeren. Ik zie haar als een absolute professional en ik vind het belangrijk dat ze me tegenspreekt, ze haar gedachten uitspreekt, en ik leer veel van haar kijk op de wereld. Ik heb niet het gevoel dat er tussen ons sprake is van een generatiekloof. Het speelt niet, we werken gewoon fijn en professioneel samen.

Maar een paar weken geleden had ik met een andere collega een gesprek dat eindigde met veel te boute uitspraken van mij omdat ik met kracht mijn mening wou doordrukken. Het voelde voor mij alsof er echt een generatiekloof was. Maar ik ben daaraan gaan twijfelen. Misschien had het toch meer te maken met mijn manier van werken of mijn ‘zijn’. Dat mijn collega gewoon anders werkt en is dan ik.

Het heeft me in ieder geval een paar dagen niet lekker gezeten want ondanks dat ik houd van recht door zee communicatie vind ik harde woorden en een luide stem ouderwets en onnodig. Ik leek ineens op de generaties boven me die ik nooit wou zijn. Ik had in het gesprek juist naar achteren moeten stappen en moeten kijken naar wat mijn collega me kon leren, in plaats van dat ik wilde onderrichten.

Begin bij jezelf
Ik ben er nog steeds niet helemaal uit. Ik merk in ieder geval dat ik soms vast zit door mijn aangeleerde gedachten en patronen. En soms snap ik gewoon niet dat men niet op dezelfde planeet zit als ik. Wat ik wel weet; het verschil willen maken betekent dat je moet beginnen bij jezelf. Iedere dag weer. “There is as much to learn as there is to teach.”

En zo is het.