blog37

“Wil je snel gaan, ga alleen. Wil je ver komen, ga samen”

Deze Keniaanse spreuk werd me gepresenteerd tijdens een ouderavond ter gelegenheid van de opening van het nieuwe schooljaar. Meteen gefotografeerd natuurlijk want het gaf me stof tot nadenken.

Het drukke naseizoen is goed van start gegaan, alle bedrijven draaien volop en dat met een heel fris en gemotiveerd team. De vakantie heeft ons allen goed gedaan. De uitdagingen op macroniveau zijn echter groot. Denk aan de oorlog in Oekraïne en de effecten ervan; de stijgende inflatie en de gasprijzen bijvoorbeeld. Het energieverbruik in onze monumentale panden is hoog. En dus voelen we het als middelgroot mkb-bedrijf enorm in onze portemonnee, onze gasrekening is ruim 300 procent hoger dan ‘normaal’.

Pleisters plakken
Maar ook op microniveau zijn de effecten groot. Ook onze medewerkers hebben last van de stijgende prijzen. En financiële zorgen laat je niet thuis achter, die neem je mee naar je werk. Die hebben invloed op alles. Wakker liggen door geldzorgen zal leiden tot een hoger ziekteverzuim, en wat is daarin onze rol als werkgever? Daarvan lig ík dan soms wakker.

Natuurlijk zijn ook bij ons de salarissen gestegen en doen we alles wat mogelijk is voor onze collega’s in moeilijkheden. We hebben zelfs een noodpotje aangelegd mocht er uitzetting dreigen. Maar dit is reactief ondernemen, pleisters plakken.

Kleinere voetafdruk
In plaats van enkel reactief te handelen willen we ook structureel meer gaan betekenen in de uitdagingen die ons allen aangaan. We dachten in het verleden op een andere manier na over duurzaamheid. We wilden rijksmonumenten succesvol exploiteren en kunnen restaureren en renoveren. Maar nu willen we een extra stap zetten. Hoe kunnen we in onze monumentale panden tóch minder gas verbruiken en zo onze voetafdruk nóg kleiner maken? De eerste onderzoeken lopen en binnenkort laten we ons inspireren door ondernemers die al wat stappen verder zijn.

Samen een sprintje trekken
We moeten deze uitdaging samen aangaan. Alleen met elkaar kunnen we het verschil maken. Niet alleen maar hard rennen – alleen of met een kleine groep – maar met elkaar een heldere visie formuleren en samen die duurzame weg bewandelen. Maar van mij mag het ook een sprintje worden.

Een sprintje naar uiteindelijk een betere wereld.