Blog Pieter
Blog Pieter

“STAY CENTERED, DO NOT OVERSTRETCH. EXTEND FROM YOUR CENTER, RETURN TO YOUR CENTER”

Bovenstaande treffende quote van Boeddha hangt in de kleedruimte van mijn lokale yogaschooltje. Maar wat als je zelf aan de basis staat van het ‘overstretchen’ van je eigen organisatie en zelf niet ‘overstretched’ bent?

Een oude kennis vroeg me vandaag hoe het met ons ging. Het is druk, en ja, het piept en het kraakt maar mijn samenvatting was heel simpel: ‘Liever deze uitdagingen dan de uitdagingen die we twee jaar hebben gehad van Tante Corrie’. Dat is mijn beleving maar misschien zien collega’s het wel heel anders.

Knoerthart werken
Ieder beleeft iets op zijn eigen manier. Ik werk knoerthart, ga goed op veel druk en loop overal gaten dicht. Maar daar tegenover staat mijn hoop dat er ook weer eens iets verdiend kan worden. De beleving van mijn collega’s is echter dat ze vaak 6 dagen en vele uren in de week moeten werken. En dat al weken lang. Dit alles met de nodige druk, en miscommunicatie als gevolg van vermoeidheid en minder scherpte.

We zitten natuurlijk allemaal in hetzelfde TAG-schuitje, maar de uitgangsposities zijn dus verschillend en dat houdt me bezig. Kan ik ervoor zorgen dat we allemaal vanuit hetzelfde standpunt kijken of moet ik accepteren dat ieder zijn eigen beleving kent en dat als uitgangspunt neemt?

Nee zeggen
Ik weet wel dat dit ‘overstretchen’ van de organisatie ons niet nog eens gaat gebeuren. We moeten ervoor blijven zorgen de juiste balans te houden, ook in tijden van extreme drukte. Dus nog beter elkaars uitgangspunten kennen en ook nee durven zeggen tegen aanvragen. Ondanks dat we de inkomsten zo hard nodig hebben. We hebben ons verkoopbeleid dus ook aangepast en gaan nu uit van wat ons team aankan en niet wat de locatie aankan.

Maar geloof me, dit voelt voor mij heel onnatuurlijk na twee jaar van forse verliezen. Ik houd me vast aan de gedachte dat we ons moeten focussen op de langere termijn en dat kwaliteit boven alles gaat. Dan volgt de rest vanzelf. Gronden dus. Terug naar de yogamat en met het hele team tot dezelfde uitgangspunten komen met de focus op de stip aan de horizon.
Terug naar de basis.

Maar eerst op naar een geweldige zomer met af en toe een zen-moment.

Namaste