blog 40 2024

‘The scariest place to be is the same place as last year….GROW’

Het nieuwe jaar is niet best begonnen. Ik lag met hoge koorts in bed en was totaal gevloerd in januari. En dat gebeurde me vorig jaar ook al. De eerste week van dit jaar was ik nog volop in de running en hebben we in strategische sessies besproken waar we willen zijn in 2026. Daarnaast hebben we met het team de doelen voor 2024 bepaald. En daarna, acuut ziek mijn bed in. En hoe toevallig; in onze plannen voor 2026 wordt dat – uitval van collega’s – als een van de gevaren gezien.

Hoe kun je je team fitter krijgen om de risico’s van langdurige uitval te verkleinen? En in hoeverre kun je daar als werkgever invloed op uitoefenen? Terwijl ik ziek in bed lag had ik alle tijd om daarover na te denken. Ons ziekteverzuim is nu nog ver beneden het landelijk gemiddelde maar je kunt ineens tot een halt geroepen worden door je lichaam (of geest). Zoals ik zelf aan den lijve heb ondervonden. Waar ligt de verantwoordelijkheid van de werkgever en waar die van de werknemer?
Een interessante kwestie.

Waar ik directe invloed op heb is de structurering van de werkzaamheden van medewerkers. Zoveel mogelijk structuur aanbrengen is belangrijk, zeker in ons bedrijf waarin we hollen of stilstaan. Op papier wordt er gemiddeld 38 uur per week gewerkt, met de nadruk op gemiddeld. Van hele lange werkdagen, naar niets. Ik merk dat dat veel energie kost en we hier oplossingen voor moeten gaan vinden. En omdat er vaak last-minute boekingen binnenkomen is het lastig weken van tevoren het rooster te leggen.

Daarnaast zorgt het werken in de horeca voor nog een andere uitdaging. Hoe zorg je voor een gezonde levensstijl? Gevarieerd eten, niet te veel alcohol, genoeg beweging. Ik weet zelf hoe moeilijk het is, maar óók hoe belangrijk het is. Maar in hoeverre kan en mag ik er als werkgever invloed op uitoefenen? We denken na over sportabonnementen, een goed fietsenplan en gezondere maaltijden. Maar eigenlijk is de tijd van nadenken wel voorbij. Het is tijd voor actie. Echter, welke actie dan? En welke voorwaarden stellen we eraan? Een sportabonnement werkt alleen als iemand ook echt gaat.

Ik ben benieuwd hoe jullie hiernaar kijken en of jullie tips voor me hebben. Ik groei namelijk graag. In de diepte, niet in de breedte 😉
Het voornemen van dit jaar dat me daar hopelijk ook bij gaat helpen is het in etappes lopen van het Pieterpad. Meteen een mooie manier om het voortouw te nemen qua gezondere levensstijl. Wie doet er mee?