De olympische spelen 2016. We hadden op meer eremetaal gerekend, gehoopt. Elke keer nadat een teleurgestelde sporter werd geïnterviewd met de meest ‘lullige’ vragen kwam er niets anders uit dan (logische) teleurstelling, vele vragen en het maar niet kunnen begrijpen. Er was immers keihard getraind en toch kwam het er niet uit op dat ene moment waar al jarenlang naartoe was gewerkt…

Ook wij halen – ondanks de hoge gemiddelde reviewscore van 9,2 – niet altijd onze topprestatie. Natuurlijk is het bij ons anders want wij moeten immers elke dag weer opnieuw een prestatie leveren en gaat het elke dag voor het ‘’eggie’’. Maar heel soms zakken wij door onze spreekwoordelijke ondergrens en de hele enkele keer dat dit in de afgelopen jaren is gebeurd stel je jezelf de vraag hoe het toch mogelijk is? Want alles is tot in de puntjes voorbereid, besproken en gedaan. Het is er ineens en geheel onverwacht.

Nee, de weinige keren dat wij door het ijs zijn gezakt kwam altijd als totale verrassing. Ben er nog steeds niet helemaal uit hoe het kon gebeuren. Wel zagen we een patroon, een soort ‘Murpheys law’. Een opeenstapeling van kleine negatieve puntjes en een gebrek aan communicatie tussen opdrachtgever en ons team. Daar zijn wij als professionals natuurlijk helemaal verantwoordelijk voor, wij kennen immers de dynamieken van communicatie en het overbrengen van de juiste energie. Soms heel moeilijk maar ó zo interessant.

Ergo als het een keer mis gaat is er maar één verantwoordelijk en dat ben ikzelf, nooit het collectief. Zo kritisch durf ik te zijn. Net als een topsporter; het ligt uiteindelijk niet aan trainingsschema’s opgesteld door de trainer, het slechte materiaal of de officials. Kijk bovenal naar jezelf, evalueer en heb de wil en het vermogen het morgen weer beter te doen dan vandaag. Als je dit niet meer kan opbrengen dan moet je stoppen of een niveau lager gaan spelen. Ik ga dat in ieder geval niet doen.

Kom maar op!!!

Tips

  1. Zet eens een andere coach of trainer voor je team.
  2. Laat de topzwemster ook eens een keer boksen, oftewel jobrotation.
  3. Bespreek met je team regelmatig de competitiestand en kijk verder voor die twee plekjes hoger.