Zo wordt er wel eens gekscherend gezegd door de vrouw van mijn compagnon Adriaan. “Aad, je tweede vrouw aan de telefoon…” Niet dat ik nou zoveel vrouwelijke hormonen heb, maar eerder bedoeld omdat wij zoveel met elkaar delen, overleggen en avonturen beleven alsof het je partner is.

Dit gevoel staat eigenlijk wel aan de basis van ons compagnonschap in The Attention Group (TAG), waartoe onze locaties Mariënhof Amersfoort en Muntgebouw Utrecht behoren. Een onvoorwaardelijk vertrouwen in elkaar en ruggensteun in goede en slechte tijden, plus een wederzijdse voorliefde alles aan te pakken met passie en gedrevenheid.

Net zoals Apple oprichter Steve Jobs tijdens een redevoering eens zei ‘connecting the dots’ is het pas achteraf te begrijpen waarom Adriaan en ik compagnons zijn geworden in een hoog competitieve markt en dat op wat latere leeftijd. Wij ontmoetten elkaar in 1998. Ik was een ambitieuze jongeling die een snelle carrière in de evenementenindustrie maakte en had enkel nog maar succes en voorspoed meegemaakt. Adriaan, enkele jaren ouder en wijzer, had al hele bewuste en grote keuzes in zijn leven gemaakt (lang niet altijd even makkelijk) en was op doorreis toevallig in Nederland. Hij zwierf namelijk door de hele wereld en werkte samen met zijn vrouw op de meest exclusieve plekken als top gastheer.
Daar in 1998, aan de bar, sprong de vonk over op zielsniveau en dat terwijl we maar drie weken indirect met elkaar hadden samengewerkt. Het contact bleef, van afstand, en ruim tien jaar later vestigde Adriaan zich in Nederland.  Snel daarna ontstond naast de vriendschap ook een werkrelatie. Ik als baasje en Adriaan voor mij een locatie bestierend (vroegere Geldmuseum en nu Muntgebouw). Vele successen gekend maar ook zware beslissingen moeten nemen in de crisistijd, die Adriaan persoonlijk raakte. Onze werkrelatie wankelde maar de vriendschap nooit! Geloof dat ook daar de kern kan liggen van een goed huwelijk; durven uit te spreken waar je voor staat, hoe hard dit ook kan zijn voor de ander, begrip hebben voor elkaars positie en dit buiten de vriendschappelijke relatie houden.

We zijn beiden gegroeid in die 20 jaar dat we elkaar nu al kennen, privé en zakelijk. Toen ik ineens in een wat ‘mindere periode zat’ (privé en zakelijk) en ik automatisch naar Adriaan trok, kwamen in een  keer ‘the dots’ bij elkaar. Beiden weten nog precies het moment; Adriaan in zijn lege Muntgebouw op een regenachtige avond en ik stoelen sjouwend van de ene zaal naar de andere, want ik wilde even iets fysieks doen na weer een dag besturen van één van s’ lands grootste horecabedrijven. Daar op dat moment sprak Adriaan uit; ‘Joh Piet, waarom gaan we niet het roer omgooien en gewoon met elkaar beginnen…gewoon doen! ’Nog diezelfde avond hebben we ons bedrijf opgericht op de achterkant van een bierviltje met alle afspraken en beloftes die we hebben naar elkaar. Ons trouwboekje hahaha.

Happy after all. Ja en ja, het is hard werken in een huwelijk. Maar deze is op zoveel sterke fundamenten gebouwd en we hebben zoveel met elkaar meegemaakt dat het simpelweg een logisch voortvloeisel is van zoveel jaren ‘the dots’ volgen.

Tips voor een goed huwelijk

  1. Probeer eerst heel veel andere relaties uit
  2. Ieder zijn onbeschreven eigen verantwoordelijkheden
  3. Even alles vastleggen voor alle anderen om je heen en niet voor jezelf
  4. Stap er regelmatig even uit met z’n twee.

Meer weten? Bel me of stuur een appje!
Pieter Aalbers (06-51058907)